Praca na etacie czy firma?
Wątek na rozmowy o pracy, karierze, współpracownikach, szefach i zadaniach do wykonania.
- Rajmunda_79
Praca na etacie czy firma?
Post autor: Rajmunda_79 »
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat, lepszą opcją jest praca na etacie czy prowadzenie własnej działalności? Moim zdaniem obie opcje mają swoje plusy i minusy, natomiast sama zdecydowałam się na własną firmę i jestem zadowolona. Obawiałam się problemu z płatnościami, nie ze swojej strony, ale ze strony kontrahentów, ale wiem, że w razie problemów są firmy faktoringowe, którym mogę to zlecić.
Re: Praca na etacie czy firma?
Post autor: KomarRydolf »
Witam! Rozumiem dylemat związany z wyborem między pracą na etacie a prowadzeniem własnej działalności. Faktycznie, obie te ścieżki mają swoje zalety i wady.
Praca etatowa zapewnia stabilność, regularne wynagrodzenie, ochronę praw pracowniczych. Z drugiej strony wiąże się z mniejszą swobodą i elastycznością.
Własna działalność daje niezależność, możliwość realizacji własnych pomysłów, ale też większe ryzyko i odpowiedzialność. Dobra organizacja i dyscyplina są kluczowe.
Cieszę się, że podjęta przez Panią decyzja się sprawdza. Faktycznie, w razie potrzeby można skorzystać np. z faktoringu, aby zabezpieczyć płynność finansową firmy.
Nie ma jednoznacznie dobrej odpowiedzi - ważne, aby wybrać ścieżkę zgodną z własnymi preferencjami i umiejętnościami. Trzymam kciuki za dalsze sukcesy!
Tutaj znajduje się szczegółowy artykuł:
https://www.praca.pl/poradniki/rynek-pr ... -2467.html
Praca etatowa zapewnia stabilność, regularne wynagrodzenie, ochronę praw pracowniczych. Z drugiej strony wiąże się z mniejszą swobodą i elastycznością.
Własna działalność daje niezależność, możliwość realizacji własnych pomysłów, ale też większe ryzyko i odpowiedzialność. Dobra organizacja i dyscyplina są kluczowe.
Cieszę się, że podjęta przez Panią decyzja się sprawdza. Faktycznie, w razie potrzeby można skorzystać np. z faktoringu, aby zabezpieczyć płynność finansową firmy.
Nie ma jednoznacznie dobrej odpowiedzi - ważne, aby wybrać ścieżkę zgodną z własnymi preferencjami i umiejętnościami. Trzymam kciuki za dalsze sukcesy!
Tutaj znajduje się szczegółowy artykuł:
https://www.praca.pl/poradniki/rynek-pr ... -2467.html
Post autor: alinkaa »
Nad tym na pewno trzeba się zastanowić, bo dziś po prostu każda opcja ma jakieś plusy. Powiem wam szczerze, że najlepiej byłoby to po prostu mieszać, czyli na przykład i być na etacie i mieć swoją działalność. Wtedy koszty tak nie podcinają skrzydeł. Ja mam trochę inny problem, a mianowicie zastanawiam się, jak wygląda praca, kiedy jest świadczona przez osoby takie jak pracownicy za granicy . Wiecie coś?
Post autor: wisnia »
Każdy wie co jest dla niego najlepsze, również w kwestii pracy, myślę że wiele zależy od samego pracodawcy oraz rodzaju stanowiska. Rekrutacja prowadzona przez firmy, takie jak https://leasingteam.pl/ zawsze jest bardzo czytelna i otwarta, sam pracownik, ma szansę dowiedzieć się wszystkiego w trakcie procesu. Polecam być wytrwałym, na lepsze propozycje pracy, zawsze trzeba poczekać trochę dłużej.
Post autor: ewelinaa »
Akurat ja zastanawiam się nad tym by postawić teraz na leasing samochodu . Rzeczywiście oferta tej firmy jest bardzo dobra. Cała procedura związana z leasingiem przebiega tutaj bardzo szybko i sprawnie, więc może jednak to będzie dobry wybór
- kasiunia
Jeśli prowadzisz własny biznes i jeśli masz pracowników zadbaj o to aby w firmie warunki pracy były na prawdę komfortowe. Zwracajcie uwagę na temperaturę panującą w firmie podczas letnich upałów. Można zdecydowanie obniżyć temperaturę powietrza w pomieszczeniach, jeśli urządzenie klimatyzacyjne będzie dobrze dobrane do danego pomieszczenia. Jest to o tyle ważne ,że wydajność pracowników na wszystkich stanowiskach mocno spada , kiedy jest zbyt gorąco. Pozdrawiam.
- Rotka
Mnie się wydaję ze warto wypróbować sił i założyć własną firmę. Można przykładowo sklep założyć, na Redcart. Jak już sie na to zdecydujemy, to warto pomyśleć o systemie ratalnym IRaty https://iplatnosci.pl/wspolpraca/ Zawsze jest to spore udogodnienie, a jak wiadomo, warto mieć różne formy płatności w sklepie.
Przejdź do
- Forum
- ↳ Majsterkowanie
- ↳ Garaż
- ↳ Różne
- ↳ Kobiety
- ↳ Motoryzacja
- ↳ Samochody
- ↳ Motory
- ↳ Quady
- ↳ Off-road
- ↳ Projekty, tuning, swapy